Αρχική » Περιοδικά-Συνέδρια » Ντίνας, Κ. 2008. Η ελληνική γλώσσα στον 21ο αιώνα. Πώς (επανα)τίθεται το δίλημμα: ‘Ξενηλασία ή ισοτέλεια;’ Πρακτικά 2ου Συνεδρίου ‘Αχιλλέας Τζάρτζανος’, Τίρναβος

Ντίνας, Κ. 2008. Η ελληνική γλώσσα στον 21ο αιώνα. Πώς (επανα)τίθεται το δίλημμα: ‘Ξενηλασία ή ισοτέλεια;’ Πρακτικά 2ου Συνεδρίου ‘Αχιλλέας Τζάρτζανος’, Τίρναβος

Οι γλώσσες ως πολιτιστικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα ώσμωσης διαφόρων πολιτισμών που για συγκεκριμένους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς λόγους συνυπήρξαν σε διάφορα πεδία. Από την άλλη το αίτημα της “καθαρότητας” της γλώσσας αλλά και άλλων πολιτιστικών αγαθών είναι διαρκές και τίθεται από πολλές πλευρές, αν και για διαφορετικούς λόγους.

Στην εισήγηση θίγονται ζητήματα σχετικά: με τον (λεξιλογικό κυρίως) δανεισμό της ελληνικής γλώσσας σήμερα αλλά και παλιότερα· με τη στάση που τηρήθηκε στη χώρα μας αλλά και αλλού σχετικά με το θέμα αυτό· με τη σημερινή πραγματικότητα, τους κινδύνους αλλά και τους “κινδύνους” που απορρέουν από αυτήν· τέλος, με τις διαφαινόμενες προοπτικές.

Τζάρτζανος Ξενηλασία


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Xρήσιμες διευθύνσεις

Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας
http://linguistics.nured.uowm.gr

Academia
https://uowm.academia.edu/KonstantinosDinas

Προσωπικό ιστολόγιο: Αναζητήσεις
https://kdinas.wordpress.com

Προσωπικό Moodle: Συν-εργασίες
http://users.uowm.gr/kdinas/moodle/