Αρχική » Περιοδικά-Συνέδρια » Γώτη, Ε. & Ντίνας, Κ. 2009. Το (νέο) Πρόγραμμα Σπουδών γλωσσικής διδασκαλίας και οι πρακτικές των νηπιαγωγών, στο: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διδασκαλείο «Θεόδωρος Κάστανος», Παιδαγωγική Εταιρείας Ελλάδας & ΠΕΚ Αλεξανδρούπολης. 2009. Πανελλήνιο Συνέδριο Διδασκαλεία: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, σσ. 545-558

Γώτη, Ε. & Ντίνας, Κ. 2009. Το (νέο) Πρόγραμμα Σπουδών γλωσσικής διδασκαλίας και οι πρακτικές των νηπιαγωγών, στο: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διδασκαλείο «Θεόδωρος Κάστανος», Παιδαγωγική Εταιρείας Ελλάδας & ΠΕΚ Αλεξανδρούπολης. 2009. Πανελλήνιο Συνέδριο Διδασκαλεία: παρελθόν, παρόν και μέλλον. Θεσσαλονίκη: Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη, σσ. 545-558

Σχετικά πρόσφατα για το ελληνικό νηπιαγωγείο εκπονήθηκε νέο Πρόγραμμα Σπουδών, το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών (ΔΕΠΠΣ) (Φ.Ε.Κ. 304/2003). Στη συνέχεια, με βάση αυτό, συγγράφηκαν τα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών (ΑΠΣ) των επί μέρους γνωστικών αντικειμένων. Ειδικότερα, το Αναλυτικό Πρόγραμμα της Γλώσσας για το Νηπιαγωγείο βασίζεται κυρίως στη θεωρία του αναδυόμενου γραμματισμού, η αξία διερεύνησης του οποίου είναι σημαντική για τη βελτίωση της γλωσσικής διδασκαλίας.

Ο ρόλος των νηπιαγωγών είναι αυτονόητα σπουδαίος (και) όσο αφορά τη γλωσσική διδασκαλία στο νηπιαγωγείο. Η διερεύνηση των γνώσεων, των αντιλήψεων και των πρακτικών των νηπιαγωγών σε θέματα γλώσσας, στοιχεία που πηγάζουν από το δικό τους πολιτισμικό πλαίσιο, είναι πρωταρχικής σημασίας, επειδή σύμφωνα με τη θεωρία του αναδυόμενου γραμματισμού επηρεάζει καθοριστικά την ανάδυση και ανάπτυξη του γραμματισμού των μικρών παιδιών.

Η παρούσα εργασία επιχειρεί να αποτυπώσει τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι νηπιαγωγοί κατά τη γλωσσική διδασκαλία και να διερευνήσει τη σχέση τους με τις κατά δήλωση πρακτικές τους και τη θεωρία του αναδυόμενου γραμματισμού.

Το (νέο) Πρόγραμμα Σπουδών γλωσσικής διδασκαλίας


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Xρήσιμες διευθύνσεις

Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας
http://linguistics.nured.uowm.gr

Academia
https://uowm.academia.edu/KonstantinosDinas

Προσωπικό ιστολόγιο: Αναζητήσεις
https://kdinas.wordpress.com

Προσωπικό Moodle: Συν-εργασίες
http://users.uowm.gr/kdinas/moodle/