Θανάτου Αγωνία στην ποίηση του Σουλιώτη

16. 11. 30
Εμφανίσεις: 5341

Τίτλος:

«Θανάτου Αγωνία στην ποίηση του Σουλιώτη» 

Στοιχεία Έκδοσης:

Κωτόπουλος, Η.Τ.(2016). Θανάτου Αγωνία στην ποίηση του Σουλιώτη. Στον Συλλογικό Τόμο Χριστοδουλίδου, Λ. & Κατσαδώρος, Γ. (επιμ.) (2016). Προς τιμήν του Γιώργου Παπαντωνάκη.

 Περιγραφή:

Η συγκεκριμένη εργασία μελετά τη «θανάτου αγωνία» στην ποίηση του Μίμη Σουλιώτη, στην οποία η φθορά και ο θάνατος αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Η μετουσίωση του δημιουργού σε ποιητικό υποκείμενο δεν τον οχυρώνει σε καμία ψευδαίσθηση κειμενικής παντοδυναμίας, καθώς εξακολουθεί να αναμετριέται διαρκώς με έναν οδυνηρό τρόπο με τους φόβους και το ευάλωτο της φθαρτής ύπαρξης. Η λεπτή ειρωνεία και ο αυτοσαρκασμός, εκφραστικές μέθοδοι αποδραματοποίησης του λόγου του, και η επιθυμία για ζωή συγκροτούν και διαμορφώνουν μία ποιητική συνείδηση που  πραγματεύεται το ανίκητο και δια-πραγματεύεται μαζί του τη δική της διαχρονική παρουσία. Ο ποιητής καταφέρνει να σταθεί στοχαστικά απέναντι στον υπέρτατο και κραταιότερο πάσης σαρκός θάνατο, να απαλλαγεί από μοιρολατρικές παραδοχές και να
επιχειρήσει μία διαφορετική θεώρηση απαράμιλλης αξιοπρέπειας και απόλαυσης της καλλιτεχνικής δημιουργίας που επιτυγχάνουν το ισόπαλο της αναμέτρησης με το αναπόφευκτο.
 
 
Κατεβάστε εδώ:Θανάτου Αγωνία στην ποίηση του Σουλιώτη