Ανθολογία Διηγήματος

16. 11. 29
Εμφανίσεις: 2268

Τίτλος 

Ανθολογία Διηγήματος

Στοιχεία Έκδοσης:

  εκδ. Ενδυμίων, Αθήνα 2015  (επιμ. Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος & Μαυρουδής Αστέριος)

Περιγραφή:

Η Ελλάδα του 2015 βρίσκεται σε μία οριακή κοινωνική φάση της μεταπολιτευτικής (ενδεχομένως και της μεταπολεμικής) περιόδου. Η ανθρωπιστική κρίση, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, η φτώχεια και ο συνακόλουθος κοινωνικός αποκλεισμός, παραμένουν αμείλικτα ανοιχτά ζητήματα του «κοινωνικού ολέθρου» που προκάλεσαν οι μνημονιακές εμμονές των τελευταίων χρόνων και χρήζουν τη δρομολόγηση ρεαλιστικών πολιτικών αντιμετώπισης. Ανάμεσα στα υπαρκτά και επείγοντα ζητήματα διαχείρισης του χρέους, της έλλειψης ρευστότητας, της οικονομικής ύφεσης και της αναπτυξιακής στασιμότητας, μία σειρά από ερωτήματα στρατηγικής του προσανατολισμού της χώρας περιμένουν άμεση και σθεναρή απάντηση.
Η Δημιουργική γραφή έρχεται όχι να μας δώσει «ασφαλείς απαντήσεις» σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα και «ακλόνητες βεβαιότητες» για να πορευτούμε εν ειρήνη και ηρεμία. Έρχεται να μας υπενθυμίσει τη ρήση του Μαξ Βέμπερ, πως σε όλο το κοινωνικό φάσμα ελλοχεύει πάντοτε το «παράδοξο των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων». Έρχεται να ανατρέψει τα ίδια τα ερμηνευτικά μας σχήματα μέσω της γραφής, αλλά που δεν αφορά άλλη μία λογοτεχνική κατήχηση των σπουδαιοφανών περί της μη διδασκαλίας της ή σχετικά με το θεόπνευστο ταλέντο του συγγραφέα. Έρχεται να καταθέσει την ψυχή και την άποψη ανθρώπων που επιχειρούν να υπερβούν το μιντιακό και συστημικό θέσφατο πως δικαιωματικά γράφουν και παρεμβαίνουν στο πολιτισμικό «γίγνεσθαι» μέσω της γραφής μόνο οι επαΐοντες. Γράφω άλλωστε σημαίνει οργανώνω τον κόσμο, εξυφαίνω συστήματα αξιών και μέσα από διαρκείς, φανερές ή σιωπηρά σημαίνουσες, διασυνδέσεις ανάμεσα στο κείμενο και τα ιδεολογικά του συμφραζόμενα, διεγείρω προβληματισμούς και ενεργοποιώ αναγνωστικές στάσεις και συμπεριφορές.
Μέσα σ’ αυτόν τον επικοινωνιακό ορυμαγδό της κυρίαρχης ιδεολογίας περί του ρόλου και της λειτουργίας της Λογοτεχνίας, μία ομάδα ανθρώπων συνεβρέθηκε, συνομίλησε και επιχειρεί να ενταχθεί στο πολιτιστικό παράδειγμα της Δημιουργικής Γραφής, ξεπερνώντας προκαταλήψεις και στερεότυπα, κυτταρικά στοιχεία της νεοελληνικής λογοτεχνικής παθολογίας, και να συναποτελέσει μέρος των ριζικών μεταρρυθμίσεων που αιμοδοτεί την προβολή ενός νέου λογοτεχνικού παραδείγματος. Η προσπάθεια και η περιπέτειά τους να αναστοχαστούν κριτικά την πράξη της ανάγνωσης και της γραφής, να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση του με το αξιακό οικοδόμημα του καιρού τους, μόλις αρχίζει.

Κατεβάστε εδώ:  Ανθολογία Διηγήματος