Τριάντα Μέρες...Σινιάκι

16. 11. 23
Εμφανίσεις: 2293

Τίτλος 

30 Μέρες...Σινιάκι

Στοιχεία Έκδοσης:

  εκδ. Βάρφης, Θεσσαλονίκη 2015  (επιμ. Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος)

Περιγραφή:

Η Ελλάδα του 2015 βρίσκεται σε μία οριακή κοινωνική φάση της μεταπολεμικής περιόδου. Η ανθρωπιστική κρίση, η ανεργία, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων, η φτώχεια και ο συνακόλουθος κοινωνικός αποκλεισμός παραμένουν αμείλικτα ανοιχτά ζητήματα του «κοινωνικού ολέθρου» που προκάλεσαν οι μνημονιακές επιμονές των τελευταίων χρόνων και χρήζουν τη δρομολόγηση ρεαλιστικών πολιτικών αντιμετώπισης. Ανάμεσα στα υπαρκτά και επείγοντα ζητήματα διαχείρισης του χρέους, της έλλειψή ρευστότητας, της οικονομικής ύφεσης και της αναπτυξιακής στασιμότητας, μία σειρά από ερωτήματα στρατηγικής του προσανατολισμού της χώρας περιμένουν άμεση και σθεναρή απάντηση. Μέσα σ’ αυτόν τον επικοινωνιακό ορυμαγδό της κυρίαρχης ιδεολογίας περί του ρόλου και της λειτουργίας της Λογοτεχνίας, το πολιτιστικό παράδειγμα της Δημιουργικής Γραφής ξεπερνά προκαταλήψεις και στερεότυπα, κυτταρικά στοιχεία της νεοελληνικής λογοτεχνικής παθολογίας, και συναποτελεί μέρος των ριζικών μεταρρυθμίσεων που αιμοδοτεί την προβολή ενός νέου λογοτεχνικού παραδείγματος.

Η συλλογή αυτή κειμένων των τελειόφοιτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας) του 2015 έρχεται όχι να μας δώσει «ασφαλείς απαντήσεις» σε όλα τα προηγούμενα ερωτήματα και «ακλόνητες βεβαιότητες» για να πορευτούμε εν ειρήνη και ηρεμία. Έρχεται να μας υπενθυμίσει τη ρήση του Μαξ Βέμπερ, πως σε όλο τον κοινωνικό φάσμα ελλοχεύει πάντοτε το «παράδοξο των μη αναμενόμενων αποτελεσμάτων».' Έρχεται να καταθέσει την ψυχή και την άποψη ανθρώπων που επιχειρούν να υπερβούν το μιντιακό και συστημικό κατεστημένο του πολιτισμικού γίγνεσθαι», μέσω της Λογοτεχνίας. Γράφω άλλωστε σημαίνει οργανώνω τον κόσμο, εξυφαίνω συστήματα αξιών και μέσα από διαρκείς, φανερές ή σιωπηρά σημαίνουσες διασυνδέσεις ανάμεσα στο κείμενο και τα ιδεολογικά του συμφραζόμενα, διεγείρω προβληματισμούς και ενεργοποιώ αναγνωστικές στάσεις και συμπεριφορές.

Οι τελειόφοιτοι μας, κανονικοί συγγραφείς-ποιητές και πεζογράφοι, υποδεικνύουν πως το να αγαπάς τη γραφή σημαίνει πως διακινδυνεύεις, πως δεν φοβάσαι να εκτεθείς, πως είσαι σε ετοιμότητα ν’ αγαπήσεις. Και παραδόξως μόνο σε αυτή τη ρευστή συνθήκη, την αβέβαιη, μπορεί να βρεθεί η αληθινή σιγουριά. Όταν μου ζητήθηκε να προλογίσω αυτό το βιβλίο, βρέθηκα σε εξαιρετική αμηχανία. Κι αυτό γιατί ήμουν σίγουρος πως δεν θα ξεπερνούσα τη δική μου συνθήκη και θα ομιλούσα και ως συνοδοιπόρος τους, θαυμαστό πράγμα, και ως δάσκαλός του, τιμή εξαιρετική. Ο «αποχαιρετισμός», δύσκολος. Τους αγάπησα όσο λίγους και θα είμαι δίπλα τους για ό,τι χρειαστεί και μπορώ να βοηθήσω με την παρουσία και τη φιλία μου.

Κατεβάστε εδώ:  30 Μέρες...Σινιάκι