Η εικόνα του παιδιού ως φορέα εξουσίας στη δόμηση του (ενήλικου) εαυτού. Από τη μοντερνικότητα στη μεταμοντερνικότητα

15. 04. 29
Εμφανίσεις: 1690

Τίτλος:

"Η  εικόνα του παιδιού  ως φορέα εξουσίας στη δόμηση του (ενήλικου) εαυτού.

Από τη μοντερνικότητα στη μεταμοντερνικότητα"

                                                                            Στοιχεία 'Εκδοσης:

   

(Κωτόπουλος Η. Τριαντάφυλλος, Καρασαββίδου Ελένη). Συλλογικός τόμος, Εξουσία και Δύναμη στην Παιδική και Νεανική Λογοτεχνία, επιμ. Γεώργιος Παπαντωνάκης – Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Πατάκης, Αθήνα, 2010, σελ. 69-80.

Περιγραφή:

Η αξιακή αναδιάταξη που χαρακτηρίζει τον κόσμο της μοντερνικότητας   και η ανατροπή των διακριτικών χαρακτηριστικών προηγούμενων εποχών αποκαλύπτει ότι η παιδική εικόνα δεν αποτέλεσε μονάχα μία κατασκευή ή ένα προϊόν που υπηρετούσε μια αρεστή κοινωνικοποίηση. Σηματοδότησε ταυτόχρονα κι έναν τρόπο "νομιμοποίησης" των νέων ιδεών, κι άρα αρεστής προσαρμογής των ενηλίκων. Παίζοντας σημαντικό ρόλο σ' αυτόν τον πολύπλοκο διάλογο ανάμεσα στον (ενήλικο) εαυτό και στον (παιδικό) άλλο, έθεσε και θέτει διαρκώς ζητήματα σχετικά με τους τρόπους εσωτερίκευσης των προτύπων, που γίνονται σύμφωνα με τις κοινωνικές και πολιτικές ανάγκες κάθε εποχής. Στη συγκεκριμένη εργασία παρακολουθείται και εξετάζεται η συμβολή των αναπαραστάσεων της παιδικής ηλικίας στην επαναδόμηση του κοινωνικού υποκειμένου από τη μοντερνικότητα  στη μεταμοντερνικότητα.

 

Κατεβάστε εδώ:  Η  εικόνα του παιδιού  ως φορέα εξουσίας στη δόμηση του (ενήλικου) εαυτού. Από τη μοντερνικότητα στη μεταμοντερνικότητα