Αρχική » Περιοδικά-Συνέδρια » Νάκας, Θ. & Ντίνας, Κ,. 2021. Το λεξικό-γραμματική των Απάντων του Ρήγα (οι λέξεις από ζ-, η-, θ- και ι-). Στο: Ζ’ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Βελεστίνο, 6-8 Οκτωβρίου 2017 

Νάκας, Θ. & Ντίνας, Κ,. 2021. Το λεξικό-γραμματική των Απάντων του Ρήγα (οι λέξεις από ζ-, η-, θ- και ι-). Στο: Ζ’ Διεθνές Συνέδριο «Φεραί-Βελεστίνο-Ρήγας», Βελεστίνο, 6-8 Οκτωβρίου 2017 

Η εισήγησή μας στο προηγούμενο ΣΤ΄ συνέδριο (Θαν. Νάκας & Ευαγγ. Θωμαδάκη, “Το Λεξικό- Γραμ­μα­τική των Απάντων του Ρήγα (ένας πρώτος σχεδι­ασμός με βάση την ψηφιοποίηση του έργου του)”, Υπέρεια τόμος έκτος / Πρακτικά ΣΤ΄ Διεθ­νούς Συνεδρίου «Φεραί – Βελεστίνο – Ρήγας», Βελεστίνο 4-7 Ο­κτωβρίου 2012, Μέρος Β΄, 1013-1049 (βλ. σ. 1030), όταν παρουσιάσαμε τον σχεδιασμό του Λεξικού-Γραμματικής των Απάντων του Ρήγα, κατέληγε ως εξής:

«Ο καταρ­τισμός ενός Λεξικού–Γραμ­μα­τικής [δηλαδή, ενός λεξικού που μας δίνει ταυ­τό­χρονα και όλη τη γραμματική] του έργου του Ρήγα αποτε­λεί ένα φιλό­δοξο εγχείρημα που βρίσκεται ακόμη στην αρχή του. Με τις (αναγκαστικά) αποσπα­σματικές και ετερο­γε­νείς επισημάνσεις που περιλά­βαμε στην παρούσα εισήγηση, έ­πει­τα από μια επιλε­κτι­κή περιδιάβαση στο γλωσσικό τοπίο των κειμένων του Ρήγα, προσπαθήσαμε να δείξου­με ότι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος αυτού ανοίγει το δρό­μο για ένα πλήθος ε­πιμέ­ρους ειδικότερων μελετών.«

»Ο πλούτος των στοιχείων που συγκεντρώνονται στο Λεξικό-Γραμ­ματική, όχι μόνο παρέχει τις ασφαλέστερες ‘ενδοκειμενικές ενδείξεις’ σε μελέτες σχετικές με το ύ­φος ή την ταύτιση της πα­τρότητας των έργων του Ρήγα, αλλά υπηρετεί και τη δι­ερεύ­νηση της ιστορικής εξέλιξης της ελλη­νι­κής, και μάλιστα της περιόδου ε­κείνης κα­τά την οποία η γραπτή μορφή της γλώσσας αγωνίζεται να αποκτήσει εθνι­κή ταυ­τό­τητα.«

»Η συνεισφορά των κειμένων που δημοσίευε ο Ρήγας την κρίσιμη και ενδια­φέ­ρουσα αυτή πε­ρίοδο δεν έχει συζητηθεί στο βαθμό που θα έ­πρεπε, επομένως μια α­κρι­βέ­στερη εικόνα των γλωσ­σι­κών του επιλογών θα συνεισέφερε σημαντικά σε μια τέ­τοια συζήτηση. Διανοίγονται, εξάλλου, νέες προοπτικές σε ό,τι αφορά τη γλωσσο­φι­λο­λογική μελέτη του Ρήγα [ ] [δηλαδή όχι μόνον από τη σκο­πιά των λεξικο­γραμ­ματι­κών του επιλογών, αλλά ακόμη και] από τη σκοπιά της ρητορικής δομής των δι­αφω­τιστικών του κειμένων ή, ακόμη, από τη σκοπιά της στιχουργικής του δει­νότητας, δε­δομένου ότι και ο ίδιος ο Ρήγας θεωρούσε τον εαυτό του ‘στιχουρ­γη­τή’.«

»Για το λόγο αυτό, η λεξικο-γραμματική αποδελτίωση που επιχει­ρείται εδώ, [ ] ιχνη­λατεί με τον πιστότερο δυνατό τρόπο την κειμε­νική συ­μπεριφορά των λημμάτων [που θα πει ότι όλες οι λέξεις εξετάζονται με τα συμφραζόμενά τους], αποτυπώνει δηλαδή το μεγαλύτερο δυνατό εύ­ρος πληροφο­ρι­ών που θα μπορούσαν να αποδει­χθούν χρήσιμες σε ενδεχόμενες δια­φορετικές οπτικές γλωσσοφιλολο­γικής έρευνας [ ]».

 Μέσα στο ίδιο αυτό γενικό πλαίσιο κινείται και η παρούσα μελέτη, εστι­ά­ζοντας σε λέ­ξεις που αρχίζουν με ένα από τα 4 γράμματα: ζ, η, θ ή ι  –που θα πει ότι η σύνταξη του λεξικού-γραμματικής θα ξεκινήσει με τη συγκέ­ντρωση όλων των λέξεων με αρχικό γράμμα ένα από αυτά τα τέσσερα.

Σημαντική Επισήμανση. Η ψηφιοποίηση των κειμένων, την οποία ο­φείλουμε στον μόχθο του κ. Δημ. Καραμπερόπουλου, αφορά αποκλει­στι­κά το έργο του Ρήγα, δεδομένου ότι δεν ψηφιοποιήθηκαν τα πρώτα κε­φά­λαια του Νέου Ανάχαρσι, σε με­τάφραση των Γ. Σακελλάριου και Γ. Βε­ντότη, ούτε και Ο Πρώτος Ναύτης σε μετά­φραση του Α. Κορωνιού. Στο παρόν λεξικό-γραμματική δεν συμπεριλαμβάνονται τα τοπωνύμια και λοιπές λέξεις της Χάρτας της Ελλάδος, της Νέας Χάρτας της Βλαχίας και της Γενικής Χάρτας της Μολδοβίας, τα οποία, εξάλλου, έχει συγκε­ντρώσει και δημοσιεύσει ο Δ. Καραμπερόπουλος (Οι Χάρτες Βλαχίας και Μολδαβίας του Ρήγα Βελεστινλή, Βιέννη 1797, Νέα στοιχεία – Ευρετήριο – Αυθεντική Επανέκ­δοση, Αθήνα 2005, Έκδοση Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών – Βελεστίνου – Ρήγα, σσ. 41-94).

Νάκας & Ντίνας 1_Εισαγωγικά και Πρόγραμμα Συνεδρίου

Νάκας & Ντίνας 2_Το κείμενο της εισήγησης


Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Xρήσιμες διευθύνσεις

Εργαστήριο Γλώσσας και Προγραμμάτων Γλωσσικής Διδασκαλίας
http://linguistics.nured.uowm.gr

Academia
https://uowm.academia.edu/KonstantinosDinas

Προσωπικό ιστολόγιο: Αναζητήσεις
https://kdinas.wordpress.com

Προσωπικό Moodle: Συν-εργασίες
http://users.uowm.gr/kdinas/moodle/