-
Λεζάντα
-
Η ερειπωμένη εκκλησία και το χωριό
-
Αποτελεί μέλος του
-
Στο δρόμο για το Μοναστήρι (Νοέμβριος 1916).
-
Περιγραφή
-
•Η παραπάνω ασπρόμαυρη φωτογραφία παρουσιάζει μία ερειπωμένη εκκλησία και το χωριό.
•Πιο συγκεκριμένα, απεικονίζει τη μεριά του χωριού μετά την καταστροφή.
• Η εν λόγω εικόνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί προϊόν σκηνοθεσίας, καθώς δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να μαρτυρά ότι είναι σκηνοθετημένη, όπως κάποιος άνθρωπος ο οποίος κοιτάζει στο φακό ή μια ομάδα ανθρώπων να ποζάρουν μπροστά σε αυτό. Αντιθέτως, δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ένα ερειπωμένο, γεμάτο συντρίμμια τοπίο.
• Με μία πρώτη ματιά, αυτό που παρατηρούμε είναι μια γκρεμισμένη εκκλησία της οποίας το μπροστινό μέρος έχει καταρρεύσει σχεδόν όλο. Το μόνο που υπάρχει είναι κομμάτια των τοίχων της διασκορπισμένα στο έδαφος.
•Από το πλαϊνό μέρος αυτό που έχει διασωθεί είναι ένα κομμάτι τοίχου το οποίο δεν φαίνεται να απεικονίζει κάτι πάνω.
• Αυτό που έχει διασωθεί σχεδόν αυτοτελές είναι από το πίσω μέρος, ο τρούλος της εκκλησίας και το πίσω μέρος της οροφής της. Πάνω στον τρούλο παρατηρούμε αγιογραφίες ζωγραφισμένες πάνω στον τοίχο.
• Το γεγονός ότι ένα μέρος της εκκλησίας έχει διασωθεί, δηλαδή ο τρούλος, και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση, μαρτυρά πως η καταστροφή δεν έχει πολύ καιρό που έχει προηγηθεί.
•Από στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος το μόνο που φαίνεται να υπάρχει είναι ένα δέντρο, το οποίο μάλιστα δεν είναι και καθόλου ανθισμένο, γεγονός που επιβεβαιώνει (μαζί και με την ημερομηνία στην περιγραφή) ότι είναι φθινόπωρο και συγκεκριμένα Νοέμβριος.
•Από στοιχεία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος διακρίνουμε μόνο έναν άνθρωπο, έναν άνδρα σκυμμένο δεξιά στα συντρίμμια της εκκλησίας ο οποίος ίσως ψάχνει κάτι ή προσπαθεί να μπει στον χώρο. Η στάση του δεν μας επιτρέπει να υποθέσουμε κάτι σχετικά με την ηλικία του ή οτιδήποτε για αυτόν.
• Άλλα στοιχεία ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που υπάρχουν είναι κάποια κτίρια πίσω από την εκκλησία τα οποία ειδικά σε σχέση με αυτήν βρίσκονται σε αρτιμελή κατάσταση τα οποία πιθανόν να είναι σπίτια ή κτίρια που χρησιμοποιούνται για κάποια άλλο σκοπό.
•Από τεχνουργήματα το μόνο που διακρίνεται είναι κάτι το οποίο μοιάζει με κάρο στα συντρίμμια της εκκλησίας.
-
Ιστορικό γεγονός
-
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
-
Ιστορική περίοδος
-
Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος
-
Δημιουργός/Φωτογράφος
-
Μπιλόφσκι
-
Χρονική κάλυψη
-
1916-11-17
-
Χωρική κάλυψη
-
Ξινό Νερό
-
Θέμα
-
Πόλεμος - βομβαρδισμός
-
Δικαιώματα
-
Υπουργείο Πολιτισμού (Γαλλία) – Multimedia Library of Architecture and Heritage – Diffusion RMN.
-
Δημιουργός εγγραφής
-
Κάτσιου Αικατερίνη, εαρινό εξάμηνο 2022-2023, Π.Τ.Δ.Ε Φλώρινας