Δρ. Χρήστος Όροβας Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π) Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Email: chorovas <at> uowm.gr |
O Χρήστος Όροβας αποφοίτησε το 1993 από το τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Κατά την διάρκεια των σπουδών στο ΤΕΙΘ και στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS της Ε.Ε μετακινήθηκε για ένα εξάμηνο στο Leeds Metropolitan University (Αγγλία) όπου και πραγματοποίησε την Πτυχιακή του Εργασία με θέμα «Αναγνώριση Χειρογράφων με Νευρωνικά Δίκτυα».
Το 2000 απέκτησε τον τίτλο σπουδών του Δόκτωρα της Φιλοσοφίας της Επιστήμης των Η/Υ (DPhil) από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης (Αγγλία) για την έρευνα του στα Κυψελωτά Προσεταιριστικά Νευρωνικά Δίκτυα για αναγνώριση προτύπων (1994-1998). Οι σπουδές για το Διδακτορικό πραγματοποιήθηκαν με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.
Από το 1998 μέχρι το 2000 και ξανά το 2002 ήταν μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου Νευρωνικών Δικτύων του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου (Ιταλία) όπου και πραγματοποίησε, στα πλαίσια των ερευνητικών προγραμμάτων PHYSTA και ORESTEIA της Ε.Ε, έρευνα για την ενοποίηση μεθόδων Πιθανής Προσεγγιστικά Σωστής εκμάθησης (PAC learning) με μοντέλα μη καθοδηγούμενων τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων με στόχο την εφαρμογή σε συστήματα αναγνώρισης συναισθηματικών καταστάσεων και συσκευών προσαρμοζόμενων προσωπικών βοηθών.
Από το 2002 ως το 2017 υπηρέτησε ως μόνιμος καθηγητής Πληροφορικής στην Β/θμια Εκπαίδευση και Επιστημονικός Συνεργάτης του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας (τμήματα Βιομηχανικού Σχεδιασμού, Φυτικής Παραγωγή, Γ.Τ.Θ.Ε. Μηχανολόγων Μηχανικών και Βιομηχανικού Σχεδιασμού). Τα ακαδ. έτη 2004-2010 συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διδάσκοντας το μάθημα της Τεχνητής Νοημοσύνης στο διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών που πραγματοποιούνταν στο Τ.Ε.Ι.Δ.Μ. Απο το 2012 ως το 2016 ήταν Τεχνικός Υπεύθυνος του Κε.Πλη.Νε.Τ Φλώρινας ενώ το από το 2017 είναι μόνιμο μέλος Ε.ΔΙ.Π του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και μετά του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο τμήμα Μηχανικών Σχεδιασμού Συστημάτων και Προϊόντων.
Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά και Ιταλικά και είναι απόφοιτος του ετήσιου προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ) της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) (2014). Είναι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π, 2023).
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται τα Νευρωνικά Δίκτυα, Μηχανική Μάθηση, Διαδραστικά Συστήματα, Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή, Νευροπληροφορική, Μηχανική Όραση, Συμβολική Επεξεργασία, Γραφικά, Εικονική Πραγματικότητα, Συστήματα Παράλληλης Επεξεργασίας, κ.ά.