θεωρητικό έργο >> άρθρα και ανακοινώσεις


Ο βυζαντινός Μάλεβιτς
Γιάννης Ζιώγας, Ο βυζαντινός Μάλεβιτς , Εκδ. Στάχυ, Αθήνα 2000

      Το κείμενο Ο βυζαντινός Μάλεβιτς άρχισε να γράφεται το 1990 στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά την εμπειρία της αναδρομικής έκθεσης του Μάλεβιτς στο Μητροπολιτικό Μουσείο. Η έκθεση λειτούργησε ως καταλύτης διαφόρων σκέψεων και ιδεών που είχα αναπτύξει κατά την παραμονή μου στη Νέα Υόρκη για το Master μου στη School of Visual Arts. Ολοκληρώθηκε το 1992, ένα τμήμα του κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας στη Θήβα και τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή της ολοκλήρωσης έως την έκδοση του βιβλίου από το Στάχυ, το 2000, χρειάστηκα σχεδόν δέκα χρόνια προσπάθειας για ανεύρεση εκδότη. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται:

      Μια από τις γοητευτικές εικόνες, αλλά κι ένας από τους πιο διάσημους μύθους του μοντερνισμού είναι το Μαύρο Τετράγωνο του Καζιμίρ Μάλεβιτς. Τηρουμένων των αναλογιών, το «μυστήριο του Μαύρου Τετράγωνου» είναι το ισοδύναμο του «χαμόγελου της Τζοκόντας» στον 20ό αιώνα: έχει συνεπάρει τη φαντασία εκατομμυρίων θεατών κι εκατοντάδων κριτικών της τέχνης, καθώς έχουν διατυπωθεί αναρίθμητες υποθέσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διαμόρφωσής του.

      Ο συγγραφέας εξετάζει το Μαύρο Τετράγωνο με το βλέμμα και το νου του σήμερα, με την πείρα που έχουμε αποκομίσει από την ανώφελη επιθετικότητα του μεταμοντερνισμού, διατυπώνοντας μια πρόταση για μια διαφορετική εικαστική πρακτική και για μια επαναδιατύπωση της έννοιας της πρωτοπορίας.