εικαστικό έργο > εκθέσεις

μυστικά τοπία
8 Απριλίου - 10 Μαΐου 2008, Αθήνα, Gallery Kaplanοn 5

δελτίo τύπου

Στην ατομική έκθεση της Gallery Kaplanοn 5 θα εκτεθούν ζωγραφικά έργα της σειράς Μυστικά Τοπία της περιόδου 2006 έως 2007 του ζωγράφου Γιάννη Ζιώγα (8 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2008). Η σειρά Μυστικά Τοπία ξεκίνησε το 1996 και έχει συνεχίσει μέχρι τώρα. Ο καλλιτέχνης έχει εργαστεί πάνω σε αυτή τη σειρά στους διάφορους τόπους όπου εργάστηκε αυτό το διάστημα• Αθήνα, ¶γιος Κωνσταντίνος (Σάμος), Νέα Υόρκη, Χαλκίδα, Μεσονήσι (Φλώρινα).

Η αφορμή αυτών των έργων υπήρξε η πρόθεση του Γιάννη Ζιώγα να προσεγγίσει τη ζωγραφική επιφάνεια ως ένα πεδίο εξομολόγησης. Μικρές εικαστικές χειρονομίες φτιαγμένες με ένα σωματικά επίπονο τρόπο επαναλαμβάνονται και αναπτύσσονται σε εννοιολογικά πεδία. Τα έργα αριθμούνται σε αύξουσα σειρά και σχηματίζουν ένα ημερολόγιο/καταφύγιο εννοιών, εκεί όπου η βία των εικονογραφήσεων δεν χωρεί• μυστικά τοπία. Κυρίαρχο στοιχείο δεν είναι η μικρή χειρονομία όπως φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση. Εκείνο που είναι το σημαντικότερο είναι το εννοιολογικό πέπλο που είχε απασχολήσει τον καλλιτέχνη ήδη το 1991 όταν συνέγραψε το κείμενο Ο βυζαντινός Μάλεβιτς (Εκδόσεις Στάχυ, 2000). Η διαδικασία του εννοιολογικού πέπλου αποτελείται από την απόθεση διάφανων επιπέδων διαφορετικών αφηγήσεων που τελικά σχηματίζουν μια ενεργή επιφάνεια. Κάθε επίπεδο διατηρεί την αυτονομία του, ταυτόχρονα όμως συνδυάζεται με τα άλλα επίπεδα για να σχηματίσει μια αφήγηση.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση έχουν ζωγραφιστεί στην Αθήνα και το Μεσονήσι της Φλώρινας.

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962. Σπούδασε Μαθηματικά (Πτυχίο, Πανεπιστήμιο Αθηνών). Κατέχει το Master of Fine Arts από τη School of Visual Arts (1991) στη Νέα Υόρκη, έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι.Φ. Κωστόπουλου παρέμεινε στη Νέα Υόρκη στο International and Curatorial Program. Διδάσκει ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας). Για το έργο του έχουν γραφεί κριτικές στον Ελληνικό και διεθνή τύπο (New York Times, Artnews, Sculpture, Giornalle dell' Arte) Έχει γράψει κείμενα για τη θεωρία της τέχνης καθώς και το βιβλία Ο βυζαντινός Μάλεβιτς, Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα, Όψεις Λογοκρισίας (συλλογικός τόμος).